// Google analytics code

Како да Те воспеам Тебе, богатството на славата? – Св. Григориј Палама

| December 27, 2015

…Таа Самата ја образува границата меѓу создаденото и несоздаденото, и никој не може да дојде до Бог освен преку Неа и Посредникот роден од Неа, и ниеден од даровите Божји не може да биде даруван ниту на ангел ниту на човек освен преку Неа. (…) „Бог е среде неа; таа нема да се помести“ (Пс. […]

Oбожението како цел на нашиот живот – Игумен Гаврил (втор дел)

| October 5, 2015

Пречки во процесот на стекнување на благодатта Божја Секој грев не спречува во процесот на стекнување и зачувување на благодатта, затоа што гревот во суштина, е промашување од патот Божји, свртување на нашиот поглед од лицето Божјо, оддалечување од Бога и раскинување од протокот на благодатните животворни енегии. Кога сме така, преку гревот одделени од […]

Oбожението како цел на нашиот живот – Игумен Гаврил (прв дел)

| September 25, 2015

Пролог Темата за која сакаме да проговориме е суштинска тема во (или поточно за) животот. Не само христијански, и не само православен, туку сеопфатно, на човечкиот живот. Сите ние сме создадени од Бог и сите ние имаме едно предзначение да се соединиме со Бог, односно да се обожиме, а тоа се остварува само преку стекнувањето […]

Исповед – Игумен Гаврил

| July 26, 2015

Исповедта е насушна потреба за сето паднато човештво. Таа е помирување и повторно враќање на човекот при Бог. Исповедта е најтесно поврзана со покајанието, и секогаш неразделно поврзана со него. Нема правилна исповед без покајание. Ако нема покајание, нема ни исповед. Откако ќе ја почуствуваме и осознаеме нашата падната состојба и нашето отуѓување од животворниот […]

Нашиот однос кон Бога и човекот – Игумен Гаврил 

| May 5, 2015

Недела на раслабениот1 Потоа беше јудејски празник и Исус се искачи 2 А во Ерусалим, при Овчата Врата, има бања со пет тремови, на еврејски наречена Витезда.  3 Во нив лежеа мнозина болни; слепи, хроми и суви, (кои чекаа да се раздвижи водата. 4 Зашто, ангел, одвреме на време, слегуваше во бањата и ја раздвижуваше […]