// Google analytics code

Кој ги спознал Божјите судови чедо мое? – Старец Јосиф Исихаст

| February 26, 2015

Кој ги спознал Божјите судови чедо мое? Нему му е се познато. Тој, се гледа и Нему неможе ништо да му избега, но Неговата волја никој не ја познава. Делата на сатаната се ништожни пред Божјата сила. И кога нас, Бог би не испитувал онака, како што Тој Самиот знае, тогаш и ние треба да […]

Бесеседа за Митарот и Фарисејот

| February 6, 2015

А на оние, што беа уверени во себе дека се праведни, и ги презираа другите, им ја кажа оваа парабола: Два човека влегоа во храм да се помолат; едниот фарисеј, а другиот митник.Кога застана, фарисејот вака се молеше во себе: »Боже, Ти благодарам што не сум како другите луѓе: разбојници, несправедливи, прељубодејци, или како овој […]