// Google analytics code

ЗА ПРИЧЕСТУВАЊЕТО – КАЛИНИК, Митрополит Пирејски

| June 28, 2013

За темата причестување постои расширена заблуда која воопшто не го отсликува изворното православно доживување. Некои веруваат дека причестувањето е дозволено само два–три пати годишно. Таквото сфаќање е сосема погрешно и далеку од вистината. Тоа го кривотвори изворното православно доживување и сериозно го загрозува православниот духовен живот. Го извртува севкупното православно христијанско учење за светата Евхаристија […]

ТАЈНАТА НА ЦРКВАТА – Наум Митр. Струмички

| June 27, 2013

Црквата е голема и Света Тајна. Тајна, којашто можеме да ја сфатиме само ние што живееме внатре во Неа, и тоа во рамките на она што при тој благодатен живот ни се открива. Во Црквата се делотвори благодатна заедница на Бога, Света Троица, со човекот. На Беспочетниот, Бесмртниот, Непоимливиот, Неизглаголливиот, на Несоздадениот со создаденото. Затоа, […]

За љубовта – Св. Нектариј Егински

| June 26, 2013

За љубовта Трудете се да имате љубов. Секојдневно барајте од Бога љубов.

Oд љубов – Св. Серафим Саровски

| June 25, 2013

Кој се љуби себе си, не може да Го љуби Бога. А кој не се љуби себе си, од љубов кон Бога, тој Го љуби Бога.   Св. Серафим Саровски

ИКОНАТА НА СВЕТА ТРОИЦА

| June 22, 2013

Андреј Рубљов, иконограф (сликар на икони), руски монах од XV век, ја насликал Света Троица. Тој не ја измислил сликата на Св. Троица, туку го илустрирал расказот од книгата Битие каде таинствените три ангела го посетуваат Авраама. Ова јавување кај Мамврискиот даб, за кое веќе зборувавме во првата глава, е слика на Св. Троица, праслика […]