// Google analytics code

За Крстот Христов а, од еден предговор

| November 28, 2015

Животот во Христа не е живот немарен, неодговорен, живот безгрижен, без труд. Ја има вистинската среќа, големи и суштински радости, многу и најдлабок мир, кои меѓутоа се постигнуваат полека – полека и се одржуваат и се умножуваат преку крстоносниот живот. Крстот Христов постои и се повторува во животот на Светите, во животот на верните, на […]

Спротивставувањето на внатрешните помисли – Св. Григориј Палама

| November 28, 2015

Од нас никако не се бара да имаме сила да прогонуваме демони, а и ако би можеле да ги истераме, од тоа не би имале никаква полза ако притоа живееме невнимателно, бидејќи Христос вели: „Мнозина ќе ми речат во оној ден: ’Господи, Господи, зар во Твое име не пророкувавме? И зар во Твое име не […]

Што ми е потребно? – Свети Јован Кронштатски

| November 25, 2015

Ништо на земјава не ми е крајно неопходно. Што ми е потребно? Потребен ми е Господ, потребна ми е Неговата благодат, Неговото Царство во мене. На земјата, местото на моето прогонство, на моето привремено учење, нема ништо мое, сопствено, сѐ е Божјо и сѐ е привремено, наменето за привремено користење од мене. Што ми е […]

За Гадаринците – Игумен Гаврил

| November 12, 2015

Беседа изречена на денот на Св. Димитриј Солунски Мироточив (08.11.2015) во манастирот Св. Наум Охридски   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух Многупати сме зборувале за ова Евангелие (Лука 8 : 26-39), меѓутоа, како што велат – повторувањето е мајка на знаењето, а и оние коишто не слушнале – да слушнат, повторно […]

Слово за оние што сѐ уште се колебаат да влезат во послушание – Митрополит Струмички Наум

| November 11, 2015

Деца, бидете искрени кон самите себе и, внимателно, со самопреиспитување прочитајте да видите што вам не ви е јасно во врска со основниот подвиг во Црквата – послушанието кон духовниот отец, односно ставањето на умот во процес на исцеление, како и што најмногу ве збунува во врска со ова. Преиспитајте се внимателно, затоа што без […]