// Google analytics code

Издигнување низ смирение

| September 27, 2015

“Ако некој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, да го земе својот крст и да оди по Мене.“ (Матеј 16: 24).           Својот крст: страдања на земниот живот, кои на секој човек му се негови лични. Својот крст: пост, бдение и други благочестиви подвизи, со кои телото […]

Oбожението како цел на нашиот живот – Игумен Гаврил (прв дел)

| September 25, 2015

Пролог Темата за која сакаме да проговориме е суштинска тема во (или поточно за) животот. Не само христијански, и не само православен, туку сеопфатно, на човечкиот живот. Сите ние сме создадени од Бог и сите ние имаме едно предзначение да се соединиме со Бог, односно да се обожиме, а тоа се остварува само преку стекнувањето […]

Бог во послушание – Митрополит Струмички Наум

| September 23, 2015

Како да се избегне замката нашиот разум да стане компатибилен со демонскиот разум? Ќе ја избегнеме со тоа што ќе се трудиме колку повеќе можеме да ја користиме примарната функција на умот, а практично тоа би значело – постојано да се трудиме да бидеме во заедница со Бог преку послушание и молитва. Зошто го ставивме […]

„Чување на умот“

| September 17, 2015

Љубовта кон овоземното ја пустоши душата, и таа тогаш станува безживотна, се гордее и не сака да Му се моли на Бога. Непријателот, гледајќи дека душата не е со Бога, ја крши и слободно ѝ го вметнува во умот она што го сака, еднаш едни, другпат други помисли. старец Силуан Атонски   Борбата со помислите […]

Подвизување – Старец Арсениј Исихаст

| September 14, 2015

– Ако е благословено, раскажете ни нешто за вашите подвизи, кои сте ги правеле заедно со Старец Јосиф. – Првите години, кога бевме во келијата Свети Василиј, бидејќи го погребавме нашиот Старец, се подвизувавме заедно, но секој во својата келија.