// Google analytics code

Разговор со поранешен муслиман-проповедник од Велика Британија, кој го прими Православието

| April 23, 2012

Разговараме со нов православен христијанин од Лондон, кој денеска е крстен со името Данило. Данило не е обичен муслиман. Иако веста за неговото преминување во христијанството неизбежно се шири меѓу муслиманите од Лондон, заради неговата безбедност, не даваме детални информации за него, бидејќи често се среќаваат случаи на насилство и закани, а понекогаш и случаи […]

Во Српската Православна Црква исто така го признаваат чудото во црквата на свети Димитриј во Скопје, само што погрешно, односно еднострано, го толкуваат (12.04.2012)

| April 13, 2012

  Според глобалното христијанско радио на СПЦ, Радио Светигора: чудото за коешто деновиве се зборува, а коешто се случува во црквата на Свети Димитриј во Скопје, во која почнаа да блескаат икони и фрески, е едно од најновите знаци кои тие ги доживуваат како повик за покајание на сите луѓе, но посебно за расколничката ерархија […]

Чудо во црквата на свети Димитриј во Скопје (09.04.2012)

| April 13, 2012

    Во црквата на свети Димитриј, вчера, на празникот на Влегувањето на Господ Исус Христос во Ерусалим (Цветници), се случи настан, којшто ја затрепери секоја човечка душа, верна и неверна, православна или не, којшто видливо ни го покажа Неговото присуство и којшто предизвика многу радосни солзи, покајание и благодарност заради Неговата милост…

Цветници

| April 9, 2012

Влегувањето на Исус Христос во Ерусалим откако го воскресна четиридневно погребениот Лазар е мигот на најмногубројното и најрадосното препознавање во Него Господ и Спасител. Исус влегува во престолнината на осле, според старозаветното пророштво. Ова е уште еден од многубројните знаци по кои би можеле да Го препознаат, но сепак овој знак не го разбраа ниту […]

Беседа на Благовештение – Преп. Јустин Ќелиски

| April 8, 2012

Ниту Божиќ, ниту Велигден, ниту Богојавление, ниту Преображение, не се наречени Благовештение, односно Благовестие. А, ете, денешниот празник се нарекува Благовешение. Зошто? Каква е таа Блага (т.е. добра) вест којашто слегла на земјата? Што се случило во нашиот горчлив човечки живот? Зарем е можна блага вест, во свет во којшто постои смртта? Зарем е можна вистинска радост во свет кадешто сè се […]