// Google analytics code

Искачување

| December 14, 2015

Нашиот пат до познанието на Бог не поминува низ книга, туку преку верата во зборот Христов. Оваа вера го низводи нашиот ум во срцето збогатено со пламена љубов кон Христос. Се симнуваме во бездната на океанот, т.е. човековото срце. Ние ја знаеме тешкотијата на ова нурнување: тоа е условено со бремето на страданието. Таму, на […]

Падот на верата води кон распад на семејството

| July 28, 2013

Родители, носете ги своите деца в црква, насочувајте ги кон патиштата Божји и учете ги како да бидат правдољубиви. Направете го тоа за нивно добро, и за свое добро, и за иднината на слободата во Македонија бидејќи за слободата да цвета, мора да имате морал, а тој, на крајот на краиштата, произлегува од верата.

Современата уметност

| July 8, 2013

Уметноста е врв на културното ниво и творештво на една цивилизација и на еден народ и по правило треба да оди по нагорна линија. Меѓутоа, денес уметноста го достигна своето дно во целовкупната историја на уметноста. Преку уметноста ние твориме, создаваме и со тоа стануваме и мали творци, мали богови по благодат, слични на единиот […]

Проплакала Иконата на Пресвета Богородица

| December 2, 2012

Во манастирот свето Преображение во Будисавцима на Косово и Метохија општина Клина, на дан Светога Јована Златоустог проплакала Иконата на Пресвета Богородица. Иконата проплакала за време кога игуман – јеромонах Алексеј го чутал акатистот Пресвета Богородица.

ЗНАЕТЕ ЛИ ШТО Е ГЛАВНИОТ ПРОБЛЕМ НА ОВОЈ СВЕТ?

| November 17, 2012

Dunning-Kruger ефектот е феномен според кој оние што незнаат ништо, мислат дека знаат повеќе од оние што знаат многу повеќе од нив.  Феноменот бил убедливо демонстриран со низа експерименти извршени од страна на Џастин Кругер и Дејвид Даниниг, од Корнел Универзитетот. Резултатите биле објавени во 1999 година.