// Google analytics code

The Nativity Fast – Abbot Gavril

| November 27, 2016

Today (28. November) is the beginning of the fast, let it be blessed and easy. This fast is dedicated for our preparation and in glory and memory of the incarnation of our Saviour and Lord Jesus Christ. For our salvation He was incarnated, accepted a body and became Man in order to raise and save all […]

Божиќен Пост – Игумен Гаврил

| November 25, 2016

На 28 Ноември почнува постот, нека ни е благословен и лесен. Овој пост е посветен за подготовка и во чест и спомен на раѓањето во тело на Спасителот и Господ наш Исус Христос. Кој заради нашето спасение се воплоти, прими тело и стана Човек за да ја подигне и спаси сета човекова природа. Бог стана […]

Опширно житие на Св. Нектариј Егински, еп. Пентаполски

| November 22, 2016

„Цел на нашиот живот е да биднеме совршени и свети. Да се покажеме чеда Божји и наследници на Царството Небесно. Но, да внимаваме, поради овој живот да не бидеме лишени од идниот. Да не се случи, поради животните грижи и немирот да ја занемариме целта на нашиот живот.“ Св. Нектариј   Свети Нектариј се родил и […]

Богатиот и сиромавиот / The rich and the poor man – Отец Гаврил

| November 22, 2016

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух Во овој настан се зборува за двајца крајно дијаметрално, различни карактери на личности – некој си многу богат човек и сиромавиот Лазар. Едниот живeеал во раскош и наслади, а другиот во беда и сиромаштија. Едниот гревољубив и блудничав, а другиот правдољубив и целомудрен. Или, првиот безбожен […]