// Google analytics code

Икона (Белорусија): Света Рамно апостолна Нина Грузиска

| January 28, 2013

Икона (Романија): Света Рамно апостолна Нина Грузиска

| January 28, 2013

Света Нина, просветителка на Грузија

| January 28, 2013

Роднина на Светиот великомаченик Георгиј и на ерусалимскиот патријарх Јувенал. Бидејќи мајка ѝ и татко ѝ, кападокиски благородници, се замонашија, беше воспитана под надзор на патријархот Јувенал. Уште од малечка кога слушна за грузискиот народ, Света Нина сакаше да отиде во Грузија и да ги покрсти Грузијците. Ѝ се јави Пресвета Богородица и ѝ вети […]

Осудената учесничка од групата “Pussy Riot” Надеж Толоконникова планира да оди на богослужба

| January 26, 2013

Една од членовите на сега популарната група “Pussy Riot” Надежа Толоконникова,  осудена на две години затвор заради непристојниот перформанс во црквата “Христос Спасител” во Моска, деновиве имаше интервју за “Новая газета” изненадувачко за сите. Новинарката беше изненадена уште на првиот одговор кога ја праша: – Бев речиси сите денови на твојот процес во Хамовническиод суд. Често мислам […]

Богојавление во годината 2013 во целиот свет

| January 24, 2013

Празникот Богојавление или Кршетавањето на нашиот Господ и Спасител Исус Христос се прославува уште во апостолското време во првите векови од христијанството. Најпрво тој се нарекувал Богојавленија и во него биле сместени сите настани на кои Бог Света Троица се објавил отворено пред луѓето во Неговите три Лица, Отецот и Синот и Светиот Дух. Подоцна […]