// Google analytics code

Видео: Старец Ефрем Катунакијски – За благодатта (Жива снимка од старец Ефрем Катунакиски)

| February 27, 2013

Благодатта се одржува со покајание и благодарење на Бога. „И не сум веќе достоен да се наречам твој син; но прими ме како еден од своите наемници“ (Лука 15, 19). Навистина, тажно е, големото богатство кое сме го примиле на светото Крштение, значи восиновувањето, и тоа го имаме, според Апостолот (2 Кор. 4, 7) во […]

Господ е голем во Неговите дела. Ник Вујачиќ стана татко!

| February 23, 2013

Момчето кое се роди без нозе и раце, деновиве доби здраво и право машко дете од неговата свршеница Kanae Miyahara на кое му го даде името Kiyoshi James Vujicic.

Мајката Божја – пример за вистинска љубов

| February 22, 2013

Вистинска исповед на една монахиња, која по нејзиното претставување пред Господа ја посведочил нејзиниот духовник, според нејзинате желба додека била жива, по милоста Господова да се објави љубовта на Неговата Мајка, Пресветата Владичица наша, Богородица.Една монахиња во еден руски манастир, поради својата благочестивост, во манастирот имала само едно послушание: секое утро да ја украсува иконата […]

СРЕТЕНИЕ СО ТАЈНАТА ХРИСТОВА – Митрополит Струмички Наум

| February 16, 2013

Заради соединувањето според Ипостас, Богочовекот Христос немаше потреба, Он лично како Бог – како една сложена Божествена Ипостас која во себе содржи две природи неразделно, неслиено, неразлучно и непроменливо соединети – да исполнува ниту едно правило или обичај од старозаветниот Закон. Ниту имаше потреба од обрезание во осмиот ден, ниту од претставување пред Бог во […]

Икона: Свети Симеон Богопримец

| February 15, 2013

Св. Симеон Богопримец