// Google analytics code

Гледање на лицето Господово – беседа на Игуменот Гаврил/Watching of the face of the Lord – homily of Hegumen Gavril

| August 22, 2016

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Пораката од овој евангелски настан иако е јасна – секогаш кога го гледаме лицето Божјо ние одиме по тесниот пат и не паѓаме, а кога ќе го завртиме погледот [мислите, грижите, овоземните потреби, барањето на човечката правда наместо милоста и вербата во Господа] oд Него, тогаш […]

Богојавление – Св. Јован Шангајски

| January 18, 2016

Беседа изговорена од свети Јован Шангајски, на денот на Светото Богојавление во Битола, во 1928 година Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Славејќи го Богојавлението, ние се сеќаваме дека Бог им се откри на луѓето како Троица и дека Исус им се јави како Христос. Каде се јави Христос? Каде го започна […]

Празните витлеемски домови – Митрополит Струмички Наум

| January 7, 2016

Драги мои, откријте ја убавината на животот духовен, оти и нема друг вистински радосен живот. Вложувајќи во духовниот живот, од една страна, вложуваме во нашата иднина (и така сѐ најпрвин се случува на духовен план, а потоа во реалниот живот) – иднина времена и вечна, а од друга страна, ја правиме вечноста присутна во нашиот […]

Родословот на Богомладенецот – Отец Стефан Санџаковски

| January 5, 2016

Уште малку дена нè делат од големата радост на светото и торжествено Рождество на Спасителот, малечкото Богоотроче, во витлеемската пештера. А денес, пак, според премудриот ум Христов, светата Црква Божја нè соочува со фактот дека духовниот простор и просторот на светов се исполнети со сите свети богоугодници, чиј спомен токму денес го паметиме. А ги […]

Да пораснеме барем до Стариот Завет – Митрополит Струмички Наум

| December 28, 2015

Во минатата беседа реков дека сите треба да запаметиме: „Светиња со меч не се брани! Без оглед на тоа кој така направил, кој така рекол, кој тоа теолошки го брани, кој тоа го пренесува и кој тоа го застапува – ако сакате да сте барем малку од малку православни. Зарем Богочовекот Христос не е нашата […]