// Google analytics code

ТАЈНАТА НА ПОКАЈАНИЕТО – Свети Теофан Затворник

| May 31, 2012

   Почетокот на благодатниот живот е во Крштавањето. Но, ретки се оние што успеале да ја зачуваат таа благодат – повеќето од христијаните ја губат. Гледаме дека во реалниот живот едни се помалку или повеќе изопачени, со зли никулци, на кои им било овозможено да се развијат и да се вкоренат во нив. Во други […]

Вознесение Господово

| May 26, 2012

Празникот Вознесение Господово (се празнува во 40-иот ден по Воскресението  а Исус Христос) – е ден во кој Господ се вознесе на неботo (Дела. 1, 1-12; Мк. 6, 12-19; Лк. 24, 50-52). Тој ден секогаш е во четвртокот на шестата седмица по Пасха. Преку Вознесението, со Христос – Началникот на нашето спасение, паднататa човечка природа […]

Вознесение (Аудио)

| May 26, 2012

Проследете го аудио линкот: voznesenie  

Недела на слепиот – Митрополит Струмички Наум

| May 20, 2012

Тогаш повторно го повикаа човекот што беше порано слеп и му рекоа: „Прослави Го Бог; ние знаеме дека Оној Човек е грешен”. А тој одговори и рече: „Дали е грешен, не знам; но знам дека бев слеп, а сега гледам”. Пак му рекоа: „Што ти направи? Како ти ги отвори очите?” Тој им одговори: „Јас […]

Тајната на љубовта кон Бог е во љубовта кон братот

| May 20, 2012

Должни сме сите верни да ги гледаме како еден и да мислиме дека во секого од нив е Христос. И за секого да имаме таква љубов, што ќе бидеме спремни и животот да си го жртвуваме за него. Затоа, должни сме за никого да не зборуваме и да не мислиме дека е лош, туку на […]