// Google analytics code

ВЕЛИКИОТ ПОСТ – ПАТ КОН ВОСКРЕСЕНИЕТО

| March 29, 2013

Кога човек се спрема да појде на пат, тој треба да ја знае целта на своето патување. Истото се однесува и на Великиот пост. Постот е пред сѐ духовно патување, а негова крајна цел е Пасха (Воскресението, Велигден), „благденот над благдените“. Постот е припрема за „исполнување на Пасхата, како вистинито Откровение“. Затоа, најнапред, мораме да ја разбереме […]

Беседа изречена од св. Јован Дамаскин

| March 27, 2013

Бидејќи некои не прекоруваат што се поклонуваме на иконите и ги почитуваме иконите на Спасителот и Владичицата наша, како и иконите на останатите светители и угодници Христови, нека слушнат дека Бог од почетокот го створил човекот по сопствената икона (слика, образ). Поради што, се поклонуваме еден на друг, ако не затоа што сме создадени по […]

За велигденскиот пост – Игумен Гаврил

| March 17, 2013

Велигденскиот пост е најдолгиот и најстрогиот пост од сите повеќедневни пости. Тој е востановен по повод Христовото воскресение и за наше подостојно дочекување на споменот на Неговото Воскресение.  За наше сочуствување и соучестување во тиe спасителни настани.

Фото: Ноќна гледка

| March 15, 2013

За постот – Старец Гаврил Лесновски Светогорец

| March 14, 2013

Постот е востановен од Бога со заповедта дадена на првите луѓе во земниот рај – да не јадат од дрвото за познавање на доброто и злото (1. Мој. 2,17). Преку неа Бог сакал уште на самиот почеток да ги научи луѓето на послушност и воздржување. “Постот е оружје во духовната борба против поднебесните сили” (лукавиот […]