// Google analytics code

Умирање за Христа или носење на сопствениот крст – Игумен Гаврил

| March 22, 2016

Умирањето за Христа и Евангелието и носењето на Крстот во суштина е умирање на нашиот грешен острастен човек во нас и вокреснување на нашата вистинска чиста, во Христа од Бога создадена, личност. Само преку носењето на крстот се реализира личноста од образ во подобие Божјо. Односно да се има литургиска благодарност кон сè она што […]

ЛИТУРГИЈА НА ПРЕДХОДНО ОСВЕТЕНИ ДАРОВИ – Игумен Гаврил

| March 18, 2016

И порано зборувавме за Литургијата и кажавме дека Литургијата е, од една страна, реална животна средина, а од друга страна, извор од кој ние се храниме со непропадлива храна. И заради тоа нас ни е потребно да живееме во таа атмосфера и да се храниме со таа храна. Затоа и Господ пред да биде распнат, пред да умре […]

Прости… – Игумен Гаврил

| March 14, 2016

Оваа Недела е Прочка, ден за простувањето и помирувањето меѓу себе и со Бог. Простувањето е основа и почеток на духовниот живот како и Големиот Пост. Во претходните недели Светата Црква не поучуваше за гордоста и смирението, за покајанието, за Судот Божји, а сега и за простувањето. Простувањето е како врата. Ако простиме, ние ја отвараме таа врата […]