// Google analytics code

Дојди Ти, Кој си дишење и живот мој

| July 31, 2015

Дојди, Светлино вистинска; дојди, Животе вечен; дојди, тајно скриена, дојди, ризницо безимена; дојди, дејност неискажлива; дојди, Лице несознатливо; дојди, радост непрестајна! Дојди, Светлино незалезна; дојди, надеж што сака да ги спаси сите. Дојди, воскресение на мртвите; дојди, о Семоќен, Кој исполнуваш, преобразуваш и менуваш сѐ, со единствената волја Твоја; дојди, Невидлив, Недопирлив, Недофатлив. Дојди, Ти Кој […]

Верно голема е тајната на послушанието

| July 30, 2015

Радувај се во Господа, чедо на Небесниот Отец. Ми пишуваш чедо мое за твојата помисла насочена против твојот Старец. Од неа да се плашиш и да ја одбегнуваш како змија отровница. Бидејќи има страшна сила во нашево поколение. Таа е техниката на лукавиот! Тој ти носи помисли против Старецот, за да те оттргне од благодатта […]

ЗА ВОЛЈАТА БОЖЈА И ЗА СЛОБОДАТА

| July 27, 2015

Големо богатство ќе поседуваме ако и се предадеме на волјата Божја. Тогаш во душата е само Господ. Друга мисла не постои. Таа со чист ум Му се моли на Бога, и ја чувствува љубовта Божја, дури и телесно да страда. Кога душата целосно и се предава на волјата Божја, тогаш Самиот Господ почнува да раководи […]

Исповед – Игумен Гаврил

| July 26, 2015

Исповедта е насушна потреба за сето паднато човештво. Таа е помирување и повторно враќање на човекот при Бог. Исповедта е најтесно поврзана со покајанието, и секогаш неразделно поврзана со него. Нема правилна исповед без покајание. Ако нема покајание, нема ни исповед. Откако ќе ја почуствуваме и осознаеме нашата падната состојба и нашето отуѓување од животворниот […]

Свети Новомаченик Андреј Грузиски и Абхазиски – Игумен Гаврил

| July 7, 2015

Темелите на христијанството во Грузија или Иверија, како уште се нарекува оваа земја, се положени уште од првиот век. Најпрво овде проповедал св. ап. Андреј, потоа и св. ап. Симон Кананит и св. ап. Матија, како и апостолите Вартоломеј и Тадеј. Според преданието, по педесетница, според заповедта на Господ Исус Христос, “одете и проповедајте го […]