// Google analytics code

Авва Памво

| July 31, 2012

На Нитриската Гора живееше и блажениот Памво. учител на епископот Диоскор, на браќата Амониј, Евсевиј и Евтимиј, и на Ориген, роднината на Драконт, човек прекрасен и славен. Памво имаше многу, многубројни и различни добродетели и превосходства, но меѓу неговите големи добродетели особено се истакнуваше оваа добродетел: големиот презир кон златото и среброто, каков што бара […]

Бетмен

| July 26, 2012

Сведоци сме на скорашниот масакар што се случи на премиерата на холивудскиот филм ” Batman – The dark knight rises ” кога едно младо момче безмилосрдно пукаше и уби 12, а рани уште 58 други невини деца. Мислам дека нема никој рамнодушен на овој немил настан. Сите сме трогнати. И американскиот предесател и градоначалникот на […]

Човековото срце е центар – Старец Ефрем Филотејски

| July 24, 2012

 „Човековото срце е центар на натприродно, природно и противприродно движење. Сè почнува од срцето. Ако човековото срце е очистено, човекот Го гледа Бога. За да стане срцето на човекот сад способен да Го прими Бога, мора најнапред да биде очистено од нечистите помисли. За да се очисти срцето, во него мора да се внесе одреден […]

ЗА ДУХОВНИОТ МИР НА СРЦЕТО – Свети Никодим Агиорит)

| July 24, 2012

Твоето срце Бог Го создаде единствено за Него да Го љуби, Нему да му служи , како храм. Затоа и бара да му го предадеш срцето: “Сине мој, вели, дај ми го срцето свое.” А бидејќи Бог е мир кој што го надминува секој ум, неопходно е во срцето кое го сака да Го прими, […]

Главната цел на човековиот живот

| July 22, 2012

Смртта е единствената реална работа на овој свет. За жал, сите ние мора да умреме за овој свет. Нема друга опција. За се друго има избор, но за смртта нема. Господ не го створил човекот за да умре, туку за да живее вечен живот. Онтолошки гледано, смртта не постои; таа нема суштина, затоа што Господ […]