// Google analytics code

| November 29, 2012

| November 29, 2012

Беседа за постот и молитвата – Свети Григориј Палама

| November 28, 2012

 Вистината и цврстата вера, усогласени и едномислени со нашите богоносни Отци, претставуваат крајна цел на Божествените догми, на истрајната работа на нив и созерцанието. Меѓутоа, за дејствувачката добродетел тоа не претставува крај, дури може да се рече дека тоа е нејзиниот почеток, која ако не се спои со крајот кој ѝ соодветствува, ќе биде причина […]

Поуки за едноставноста – Старец Паисиј Светогорец

| November 24, 2012

Луѓето со светско настроение говорат: „ Блазе им на оние кои живеат по вили и ги уживаат сите удобности“. Но навистина блажени се само оние кои успеале да го поедностават својот живот, да се ослободат од јамките на тој светски напредок – многу олеснувања кои во суштина не се ништо друго туку тескоби, и така […]

Еклисиолошкото учење на Свети Нектариј Егински еп. Пентаполски

| November 23, 2012

Св. Нектариј Егински освен тоа што го знаеме како голем молитвеник, проповедник и страдалник за Црквата тој зад себе оставил голем број пишани богословски дела. Неговиот богат опус ѓи опфаќа скоро сите области од Православната Теологија. Ние овде ќе се обидеме да дадеме осврт на неговата Елисиологија. Еклисиологијата  ( учење за црквата ) Свети Нектариј ја […]