// Google analytics code

Фото: Рефлекција by o.g

| April 30, 2015

Соборниот психофизички подвиг во Црквата

| April 30, 2015

Верниот, во мерата на чистотата на своето срце, го чувствува тоа свето, благодатно, тајно, љубовно проникнување (περιχωρισις) што Светата, Едносушна, Неразделна и Неслиена Троица го објавува. Оттука потекнува и ова радосно но и страшно чувство дека секоја наша мисла, збор или дело содржат соборни размери и значение. Се пренесуваат и одекнуваат низ целата Црква. Што […]

Тихување

| April 28, 2015

Постојат два вида на тихување. Првиот е – тихување со устата. И тоа не е лошо, не штити од искушенија, а и не го повредува другиот. Но, недоволно е. Светите отци пустиножители говорат дека затвореникот кој седи во својата ќелија не видувајќи ништо и никого, сепак може да е сличен со змијата која седи во […]

За Господовата Молитва (втор дел) – Игумен Гаврил

| April 28, 2015

Да биде волјата Твоја – Родителот знае што треба да му даде на своето дете. Детето пак, колку повеќе има доверба во родителот, толку е и помирно, а неговите барања помали. Господ ни дава се што е потребно, ние само треба да веруваме дека се’што ни се случува е по Негова волја и е најдоброто […]

Фото: Зајдисонце во Ново Село by o.g

| April 26, 2015

 Светлино тивка на светата слава на Бесмртниот Отец, Небесен, Свет, Блажен, Исусе Христе, дојдени до залезот на сонцето, гледајќи ја вечерната светлина, Му пееме на Отецот и Синот и Светиот Дух – Бога. Достоен Си во сите времиња да бидеш пеан од гласовите на преподобните, Сине Божји, Кој живот даваш: затоа светот Те слави.