// Google analytics code

За Господовата Молитва – Игумен Гаврил

| April 25, 2015

Вовед Верувам сите знаеме која е Господовата молитва. Многумина ја знаат и на памет, но не сум сигурен дека сите го знаeме нејзиното значение. За тоа се погрижиле светите Oтци, кои длабоко проникнувајќи во словото Божјо несебично ни го оставиле во наследтво нивното искуство за да и ние го научиме суштинското значење на оваа молитва. […]

За љубовта – св. Амвросиј Оптински

| April 24, 2015

Љубовта е повисока од се. Ако видиш дека немаш љубов во себе, ако сакаш да ја здобиеш, тогаш прави дела на љубовта, дури и ако тие дела на почетокот се без љубов. Бог ќе ја види твојата желба за страдањата и ќе всади љубов во твоето срце. „Тие кои имаат нечисто срце, не треба да […]

Дарот на себепознанието

| April 22, 2015

    Оној кој барем еднаш, со сопствените внатрешен очи се видел себеси колку голем грешник е, во текот на целиот свој живот нема да престане да плаче. Оној пак, кој барем еднаш ја почувствувал бесмртната убавина (дури и во лузните на сопствените согрешенија), за него се помрачува секој друг земен сјај на кој повеќе никогаш […]

Петровиот плач – Игумен Гаврил

| April 21, 2015

Откако св. ап. Петар се откажа од Христос три пати, а по песната на петелот како што беше речено, совеста негова се разбуди и тој горко заплака. А зошто се случи? Заради преголемата верба во себе, наместо во Него. Заради самоувереноста. Господ, Кој ги знае срцата на сите, веќе ги беше предупредил учениците дека кога […]

Блаженство на невината душа – св. Игнатиј Брјанчанинов

| April 20, 2015

Бог, кој Ви пратил жалост, нека ви дарува и сила за достоинствено и благодушно поднесување на жалоста. Блажени се оние кои одат непорочни од овој свет, исполнет со гревовни соблазни. А соблазните непрестајно растат, се умножуваат во светот, и го прават спасението сè потешко. Светата црква упокоените деца не ги испраќа од овој свет во […]