// Google analytics code

За (не)простувањето / For (un)forgiveness – Игумен Гаврил

| September 10, 2016

(Мат. 18:24-35) Господарот, во ова евангелско четиво, е Спасителот Исус Христос, кој заради нас на крстот ги прикова нашите гревови и со својата крв ги искупи (прости). Бидејќи Човекот беше немоќен тоа да го направи, затоа Бог тоа го направи за нас. Заради тоа, ние сме Негови вечни должници. Заради гревот кој завладеал во светот […]

Словото – Св. Григориј Богослов

| September 2, 2016

Несомнено, силниот дожд не е пополезен од слабиот – првиот е пороен, ја носи земјата и во секој однос е штетен за земјата: вториот врне тивко, проникнува длабоко, ја натопува нивата, принесува полза на ораницата, го храни класјето на време, кога зрее плодот. Така и многусловната реч, не е пополезна од мудрото слово: можеби, доставувајќи […]