// Google analytics code

За вечниот живот – Свети Кирил Ерусалимски

| May 29, 2015

Вистинскиот живот е Отецот, Кој преку Синот и Светиот Дух кај сите ги излева небесните дарови. Преку Неговото човекољубие ни е ветен вечниот живот; не треба да се соменавме во вистинитоста на ова. Не треба да размислуваме за нашата слабост, туку на Божјата семоќ: За Него сѐ е можно! Бидејќи е така, и ние треба […]

Молете се непрестајно

| May 25, 2015

Она што е неопходно за човечкото тело – храната, тоа е молитвата за душата. Таа е заедница и комуникација со живиот и личносен Бог и конекција со изворот на животот. Заради тоа, и св. Апостол Павле советува да се молиме непрестајно.

Љубов: природна или евангелска?

| May 22, 2015

Од учењето на отците знаеме дека постојат два вида на љубов: природна и евангелска, или љубов во Христа. Природната љубов во нас е засадена со самото стварање, па постои во секој човек. Таа, исто како и другите човечки особини, повредена е од прародителскиот пад, од гревот, па затоа подлегнува на помали или поголеми, краткотрајни или […]

Фото: Sad Nevena by o.g

| May 20, 2015

Три поуки

| May 18, 2015

Спечалил наемникот 3 златника и отишол во меаната да јаде. А таму бука – галамџии и мајтапџии куп. И додека чекаше да го послужат забележа во темниот агол маса и старец кој седеше сам. Единствениот кој молчеше во меаната. Кога праша зошто молчи, му одговорија дека неговите зборови злато вредат. Па си рече: имам три […]