// Google analytics code

Покајанието – почеток на спасението (Архимандрит Лазар Витаниски)

| December 29, 2014

Секој чекор на патот на духовниот живот на христијанинот не е ништо друго, туку покајнички подвиг на срцето што ги согледува своите гревови. Со покајанието, за оној што почнал да верува во Бог, се отвораат вратите во црковниот свет и само преку покајанието ќе му се отворат и  рајските врати. Кратко речено – почетокот на […]

Икона: св Никола (XIII в. Манастир св.Екатерина Синај)

| December 18, 2014

св Никола  (XIII в. Манастир св.Екатерина Синај)  

Бог никогаш не греши!

| December 15, 2014

Eден крал кој никогаш не верувал во Божјата добрина имал роб кој во сите околности би рекол: “Кралу мој, немојте да бидете обесхрабрени, бидејќи се што прави Бог е совршено. Тој не прави грешки.“  Еден ден отишол на лов и по патот диво животно го нападналО кралот. Неговиот роб успеал да го убие животното,но не […]

Направете го вашиот живот поедноставен затоа што едноставноста одмора – Старец Пајсиј Светогорец

| December 12, 2014

Ако луѓето се оддалечуваат од природниот, едноставен начин на живот, стремејќи се кон удобностите, така ја зголемуваат напнатоста и не наоѓаат мир. „Пријатниот живот“, поминат во духот на овој свет и неговата среќа, раѓа светска напнатост. Надворешното образование, кое ја растројува човечката душа, секојдневно води стотици луѓе на психоанализа кај психијатар. (Душевните болници се во […]

За постот и причестувањето – Патријарх Павле

| December 6, 2014

Какво значење има Светата Причест за духовниот живот на Христијаните, јасно е од зборовите на самиот Господ: „Јас сум живиот Леб кој слезе од небесата. Кој јаде од овој Леб ќе живее вечно… Ако не го јадете Телото на Синот човечки и не ја пиете крвта Негова, нема да имате живот во себе. Кој го […]