// Google analytics code

Проплакала слика со лик на Преподониот отец Тадеј

| April 26, 2013

Три дена по одбележувањето на десетгодишнината од смртта на преподобниот отец  Тадеј, некои верници дошле на неговиот гроб и еден млад човек донел врамена слика од о.Тадеј и ја натслонил на гробот  и сликата почнала да плаче и дава мирис. По инсталирањето на видео клипот му текле уште солзи дури и поинтензивен благопријатен мирис! Кликни […]

ЗА СТРАСТИТЕ – Свети Теофан Затворник

| April 25, 2013

Свети ап. Павле вели: “Оние, пак, кои се Христови, го распнаа телото свое со страстите и похотите” (Гал 5:24). – Го распнаа? Значи имало крст на кој што ги распнале тие страсти и похоти. Каков е тој крст? Тој крст е крстот на борбата со страстите и похотите. Да се распнат страстите, значи да се […]

Молитвата на св. Ефрем Сирин – Игумен Гаврил

| April 12, 2013

Оваа молитва е вклучена во богослужбениот циклус во посниот триод преку целиот период на великиот пост. Почнувајќи од  вторник и четврток навечер (службите за Среда и Петок), во Сирната седмица пред постот, па до страсната недела, секоја богослужба завршува со молитвата на св. Ефрем Сирин. Свети Ефрем Сирин бил монах, пустиножител од  4 век кој […]

Икона: Св Лидија Македонска

| April 10, 2013

Икона на света Лидија Македонска нацртана од зограв Александара Иванов

Молитва за духовниот отец

| April 10, 2013

Спаси го, Господи, и помилувај го мојот духовен отец (име), не осудувај го и не измачувај го заради мојот гревовен живот. Умножи ги во него духовните дарови, откриј му ги сите мои прегрешенија, изполни го со мудрост, со милост и со љубов, и заради неговите молитви дарувај му простување на гревовите, исправање на животот, преуспевање […]