// Google analytics code

Поучна приказна како треба да се држиме до заповедите Божји

| August 22, 2013

Ова е една приказна како треба цврсто да се држиме за заповедите Божји и во секое време и околкност неизоставно да ги исполнуваме. Приказната тече вака: Некој човек си спечалил 3 гроша и отишол во меана да јаде, и гледа дека сите зборат, само еден молчел. Кога прашал зошто молчи, му одговориле дека неговите зборови […]

Преображение – Иконописка школа Елеуса

| August 20, 2013

Преображение – Иконописка школа Елеуса

Преображение – св. Теофан Критски

| August 20, 2013

Преображение – св. Теофан Критски / 1403 год.

Игумен Гаврил- Преображение Христово

| August 20, 2013

Православните христијани на овој ден го слават споменот на светото Христово Преображние на гората Тавор пред очите на апостолате кое во суштина е и нивно преображение. Имено, тој настанот од Светото Евангелие во кој се опишува како Господ пред да појде на своето славно страдание, се искачил Сам на гората, а со Себе ги зел […]

Храмот на Василиј Блажениот во Москва

| August 16, 2013