// Google analytics code

Кратко житие на Старец Јосиф Исихаст – Игумен Гаврил

| August 30, 2016

Монаштвото познава неколкумина преподобни личности, монаси, кои во свое време оставиле длабок печат во историјата на  Православната Црква. Еден од тие духовни вождови на монаштвото, е и преподобниот старец Јосиф Исихаст од Света Гора. Тој е препородителот и патеводителот на денешното монаштво на Света Гора во Грција, во Америка, а ќе се осмелам да кажам […]

Ќерко моја, имаш голема предодреденост – Св. Григориј Богослов

| August 25, 2016

Свети Григориј Богослов го испратил ова писмо до една своја духовна ќерка, Олимпијада, како подарок за нејзиниот штотуку склучен брак. Ова послание има длабоко богословие и психологија. Најмногу од сè, дава скапоцени совети за успешен брак. „Ќерко моја, за венчанието твое, јас Григориј, како духовен твој отец, ти го дарувам моево творение. Најдобра од сè […]

„Човештвото не може без вера во Христа“ – Архимандрит Партениј, игумен на Бигорскиот манастир

| August 25, 2016

Чувме денес, мили мои, од Светото Евангелие (Матеј 14,22-34) како морето по кое пловеле Апостолите Христови, зафатено од силна бура, страшно се разбранувало. А Господ Исус Христос, после чудото што го беше направил со петте леба и двете риби, наситувајќи повеќе од пет илјади души, се искачил на планина за да се помоли насамо. Потоа, […]

Како и ние што им простуваме…

| August 25, 2016

Ава Силуан беше еден од оние Старци околу кои се собираше многу народ, како монаси, така и обични мирјани. Бескрајната љубов што ја покажуваше кон сите, но и неговото длабоко теолошко знаење, го направија исклучителен. Ако некој би се нашол во негова близина, не би сакал ништо друго, туку само да го слуша. За сите […]

Гледање на лицето Господово – беседа на Игуменот Гаврил/Watching of the face of the Lord – homily of Hegumen Gavril

| August 22, 2016

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Пораката од овој евангелски настан иако е јасна – секогаш кога го гледаме лицето Божјо ние одиме по тесниот пат и не паѓаме, а кога ќе го завртиме погледот [мислите, грижите, овоземните потреби, барањето на човечката правда наместо милоста и вербата во Господа] oд Него, тогаш […]