// Google analytics code

Духовниот живот е независен од времињата – Блажен Серафим Роуз

| October 20, 2015

  Ние го имаме Православието, односно, Божјото откровение во Црквата. Тоа откровение, кое ни се дава веќе 2000 години има голема вредност. Тоа го вклучува сведоштвото на Светото Писмо и делата на светите Отци. Ни помага да имаме одреден духовен поглед, одреден закон на духовниот живот. Духовниот живот и неговата цел не се менуваат под […]

Oбожението како цел на нашиот живот – Игумен Гаврил (втор дел)

| October 5, 2015

Пречки во процесот на стекнување на благодатта Божја Секој грев не спречува во процесот на стекнување и зачувување на благодатта, затоа што гревот во суштина, е промашување од патот Божји, свртување на нашиот поглед од лицето Божјо, оддалечување од Бога и раскинување од протокот на благодатните животворни енегии. Кога сме така, преку гревот одделени од […]