// Google analytics code

Архимандрит Oтец Гаврил Галев: Прочка

| March 10, 2019

Оваа Недела е и прочка, ден за простувањето и помирувањето меѓу себе и со Бог. Простувањето е основа и почеток на духовниот живот како и Големиот Пост. Во претходните недели Светата Црква не поучуваше за гордоста и смирението, за покајанието, за судот Божји, а сега и за простувањето. Простувањето е како врата. Ако простиме, ние […]

Archimandrite Father Gabriel Galev: Forgiveness

| March 10, 2019

This Sunday is “Forgiveness Day”, a day for forgiveness and reconciliation between one another and with God. Forgiveness is the foundation and beginning of spiritual life as is the Great Lent also. In the preceding weeks before Great Lent commences, the Holy Church taught us about pride, humility, repentance, the Last Judgment of God, and […]

Апостолско правило за великиот пост – отец Гаврил

| March 10, 2019

Денес почнува постот, нека ни е благословен и лесен. Овој пост е посветен за подготовка и во чест и спомен на воскресението на нашиот Господ и Спасител Исус Христос. Христос воскресна од мртвите и со Неговата смрт ја уништи смртта, а со Него и сите нас, кои веруваме и одиме по Него, да наследиме воскресение […]

Покајте се… о. Гаврил

| February 25, 2019

Господ Исус Христос, Бог Словото, заради нас луѓето се воплоти и стана човек, потоа се крсти од Јована во Јордан и сакаше да ни ги отвори небесата и да ни ја отвори можността повторно да се вратиме онаму каде што човечкото достоинство припаѓаше, а тоа е во рајот со Господа. Во вечната заедница со блажениот […]

За славењето на Св. Трифун и Св. Валентин – ѓакон Димитар Арсовски

| February 14, 2019

За славењето на Св. Трифун и Св. Валентин Факт е дека сме во еден вид на духовно робство кое ни го наметнува западниот концепт на живеење. Речиси сите нешта се искомерцијализирани, а сето тоа не го одминало ни современиот Православен човек. Така е со ликот на Дедо Мраз, за кој многу мал процент на православни […]