// Google analytics code

Ние живееме во незнаење – Арх. Рафаил Карелин

| June 29, 2015

Древните мудреци одамна рекле: „Спознај се себеси“, меѓутоа, без благодатта не можеле да го остварат тоа. Сликовито говорејќи, нашата душа, едниствена и едноставна, за нашиот разум е нешто како кула поделена со прегради. Разумот обично ги гледа само горните простории и не знае што се случува во долните. Непријателите (демоните), можеби веќе одамна направиле подземен […]

Откровение во обратна насока – Митрополит Струмички Наум

| June 28, 2015

Рековме дека треба да ја знаеме разликата помеѓу теолошкото познание што произлегува од љубовната заедница со Бог во отвореното срце, односно од просветленоста на умот преку умно-срдечната молитва, и знаењето (теолошко, схоластичко) што го добиваме само од читање теолошки и други текстови (електронски или печатени). Едното нѐ прави соучесници во Божјиот Домострој на спасението на […]

За молитва е најнеопходно срцето

| June 26, 2015

„Еднаш кога Исус беше на едно место и се молеше, откако заврши со молитвата, еден од Неговитеученици Му рече: Господи, научи не да семолиме…“  (Лука. 11,11)             Многу верници се жалата дека во себе не наоѓаат доволно сила да се молат. Оче, како да се стекне ревност во молитвата? Не […]

За третото својство на Црквата – Владимир Лоски

| June 24, 2015

Ние веруваме во Една, Света, Соборна и Апостолска Црква. Такво е христијанското предание за Црквата, предадено од отците, потврдено на Соборите, чувано во текот на вековите во христијанскиот свет. Ниту еден верник никогаш не се посомневал во исповедањето на овие четири својства на Црквата, чија вистинитост тој ја чувствува со оној инстинкт на вистината, со […]

Метании – Игумен Гаврил

| June 24, 2015

Бог е дух и ние треба со дух и вистина да Му се поклонуваме. Но, тоа поклонување како израз на нашето внатрешно, духовно почитување на нас како психосоматски битија ни доликува, и е неразделно со посебната почит како со духот така и со нашите тела, преку посебни дејствија. Меѓу другите е и метанијата или поклонот. […]