// Google analytics code

ЦЕЛТА НА ХРИСТИЈАНСКИОТ ЖИВОТ – Св.Серафим Саровски

| June 25, 2012

Молитвата, постот, бдението и сите други христијански дела се добри сами по себе, но во нив не се состои целта на нашиот христијански живот. Тие служат како неопходни средства за постигнување на таа цел. Вистинската цел на нашиот христијански живот се состои во стекнување на Светиот Дух Божји.

Настојувај да Му благодариш на Бога за се – Св. Варсануфиј и Јован.

| June 23, 2012

Настој се така за да Му благодариш на Бога за се, послушај ги и исполни ги зборовите на апостолот, кој вели: „Благодарете за се“ (Сол. 5,18). Ако си во страдања или во маки, или во неприлики, или во болести или во телесни трудови, – за се што те постигнува благодари Му на Бога, зашто „во […]

Православен поглед на исламот (дел 1)

| June 22, 2012

Свештеномаченик Даниил Сисоев Свештеномаченик Даниил Сисоев е познат руски богослов и апологет, мисионерски проповедник на Православното Христијанство меѓу муслиманскиот народ на територијата на поранешниот Советски Сојуз. Поради својата просветителна дејност и отворено дебатирање со иноверните, после многу критики и закани упатени од страна на муслиманите, на 19.11.2009 год. беше застрелан пред храмот посветен на св. […]

Православна духовност – архим. Јеротеј Влахос

| June 19, 2012

Уште на самиот почеток непоходно е да се дефинираат поимите “Православие“ и “духовност“. Очигледно е дека не може да зборуваме за Православна духовност ако не знаеме што точно означуваат тие зборови. Така всушност постапувале и светите Отци на Црквата. Во својата книга “Извор на знаењето“, поточно во првата глава “Философски глави“, св. Јован Дамаскин ги анализира […]

Вистинка љубов – Симеон Нов Богослов

| June 18, 2012

Должни сме сите верни да ги гледаме како еден и да мислиме дека во секого од нив е Христос. И за секого да имаме таква љубов, што ќе бидеме спремни и животот да си го жртвуваме за него. Затоа, должни сме за никого да не зборуваме и да не мислиме дека е лош, туку на сите да гледаме како на добри. […]