// Google analytics code

Молитва на св. Ефрем Сирин

| February 28, 2012

Црковно Словеснки  Господи и владико животѹ моемѹ, духъ оунынїѧ, небре жεнїѧ, срεбролюбїѧ и празднословїѧ ѿжεни ѿ мεнε. Духъ же цѣломѹдрїѧ, смиренїѧ, терпѣнїѧ и любве дарѹй ми рабѹ твоемѹ. Ей Господи Царю, даждь ми зрѣти моѧ согрѣшенїѧ, и еже не ωсуждати брата моегω, якω благословенъ еси во вѣки. Аминь

АПОСТОЛСКИ ПРАВИЛА ЗА ВЕЛИКИОТ ПОСТ – ИГУМЕН ГАВРИЛ

| February 28, 2012

Постот почна, нека ни е благословен и лесен. Овој пост е посветен за подготовка и во чест и спомен на воскресението на нашиот Господ и Спасител Исус Христос. Христос воскресна од мртвите и со Неговата смрт ја уништи смртта, а со Него и сите нас, кои веруваме и одиме по Него, да наследиме воскресение и живот […]

ТАЈНАТА НА СМРТТА И ИСКУПУВАЊЕТО – Протојереј Георгиј Флоровски

| February 22, 2012

Одвоена од Бога, човековата природа е пореметена, неускладена, се распаѓа. Самата човекова структура станала нестабилна. Единството на душата и телото станало несугурно. Душата ја изгубила својата животна сила, и веќе не е способна да го оживува телото. Телото се претворило во гроб и во темница на душата. Физичката смрт станала неизбежна. Телото и душата не […]

БЛАГОДАТТА ДОПУШТА ИСКУШЕНИЈАТА ДА ГО НАПАЃААТ ЧОВЕКОТ – Св. Исак Сирин –

| February 19, 2012

Штом човек отфрли од себе секаква видлива помош и секаква човечка надеж, па со вера и со чисто срце појде по Бога, веднаш потоа следи Божјата благодат дофрлувај ќи му ја својата сила и помагајќи му на најразлични начини. Најнапред му се јавува во ова видливо и опипливо тело, давајќи му ја својата помош со промислата за него, […]

Aко си паднал, стани – св.Јован Дамаскин

| February 18, 2012

Со покајанието, секогаш можеме да поставиме почеток. Напишано е: ’ако си паднал, стани’ (сп. Изрек. 24, 16). И ако повторно паднеш повторно стани, и нималку не очајувај за своето спасение, што и да се случи. Сѐ додека ти не му се предаваш волно на непријателот, додека твоето трпение му одолева, придружено со самоосудувањето, ќе најдеш […]