// Google analytics code

Само жртвувајќи се себеси, можеме да се поистоветиме со Христос – Св. старец Паисиј Светогорец

| January 23, 2016

Во минатото луѓето биле толку храбри! Во манастирот на Флавијците во Мала Азија Турците заробиле еден човек и го убиле. Потоа ѝ кажале на жена му: „Ако не се одречеш од Христос, ќе ти ги убиеме и децата“. А таа одговорила: „Маж ми е сега со Христос и Нему Му ги доверувам и моите деца, […]

Вистинско сведоштво – Митрополит Струмички Наум

| January 21, 2016

На другиот ден, Го виде Јован Исуса како доаѓа при него и рече: „Еве го Јагнето Божјо, Кое ги зеде гревовите на светот врз Себе“. (Да, паднат човек не може да спаси паднат човек, туку Богочовекот Христос го спасува паднатиот човек). „Овој е, за Кого што реков: ‘По мене иде Човек, Кој што пред мене […]

Тропар на Богојавление

| January 19, 2016

Кога во Јордан се крштеваше Господи, се покажа Троично поклонение: оти, Родителскиот глас Те сведочеше Тебе, возљубен Син именувајќи Те, и Духот во вид на гулаб известуваше потврдување на зборовите. Тебе Кој се јави Христе Боже и светот го просвети, слава Ти.  

Богојавление – Св. Јован Шангајски

| January 18, 2016

Беседа изговорена од свети Јован Шангајски, на денот на Светото Богојавление во Битола, во 1928 година Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Славејќи го Богојавлението, ние се сеќаваме дека Бог им се откри на луѓето како Троица и дека Исус им се јави како Христос. Каде се јави Христос? Каде го започна […]

За да го здобиеме обожението, треба секогаш да бидеме свети – Старец Јосиф Ватопедски

| January 17, 2016

Во својата немудра историја, човекот предизвикал два безобѕирни (дрски) бунта. Првиот го направил против својот создател Бог, а вториот против самиот себе и својата природа. Не постои друг пат освен спасението, освен искрената исповед, за да се воспостави она што преку овие два бунта е изгубено. Враќањето кон Бога зависи од ова толку, колку што […]