// Google analytics code

КОЈ Е ДОСТОЕН?

| October 29, 2014

  „Ако не го јадете телото на Синот Човечки  и не ја пиете крвта Негова,  не ќе имате живот во себе“  (Јован 6: 53)   НЕ ЛИШУВАЈ СЕ ОД ХРИСТОВАТА ЧАША Св. Димитриј Ростовски  „Ако не го јадете телото на Синот Човечки и не ја пиете крвта Негова, не Ќе имате живот во себе“ (Јован […]

ХРИСТИЈАНСТВОТО И НАЦИЈАТА

| October 25, 2014

Нема веќе ни Јудејци, ни Елини                    [Македонци или Албанци или Власи итн.], ни роб, ни слободен; нема машки пол, ни женски;                 зошто сите ние сmе едно во Христос Исус.                                                                                                               (Гал. 3, 28)   ХРИСТИЈАНСТВОТО И НАЦИЈАТА Црквата е единствен народ   Архимандрит Рафаил (Карелин)   Какво значење има националноста во христијанството? […]

Невозможно е, за послушникот кој смирено му угодува на духовниот отец, да претрпи неуспех во духовниот живот – Старец Ефрем од Аризона

| October 22, 2014

Невозможно  е,  за  послушникот  кој  смирено  му  угодува  на  духовниот  отец,  да претрпи неуспех во духовниот живот. И со тоа, уште повеќе е невозможно тој да не го стекне Царството Божјо. Тоа не може да биде поради природата на нештата. Кога се вели „невозможно по природа на нештата“, тоа значи „точно на илјада проценти“. Кога […]

Ако си решен да ја оставиш својата сопствена волја и да ја следиш волјата Божја старец Никодим

| October 21, 2014

Ако си решен да ја оставиш својата сопствена волја и да ја следиш волјата Божја, тогаш од самиот почеток биди подготвен на тешка борба. Во твојата внатрешност ќе се подигнат безбројни желби. Секоја од твоите сили ќе постави барање, не водејќи сметка за Божјата волја. Заради твојата цел, ќе мораш да ги скротиш сите твои […]

Само добриот начин злото го прави добро – Старец Пајсиј Светогорец

| October 16, 2014

Старецот отскогаш ни велеше се што правиме, да го правиме на добар начин. Старецот во една пригода го посети еден брат. Додека старецот се подготвуваше да го послужи со локум и вода, братот забележа дека преку прозорецот во собата влета пчела. Зеде лист хартија и се обиде да ја натера да излезе, удирајќи ја со […]