// Google analytics code

За третото својство на Црквата – Владимир Лоски

| June 24, 2015

Ние веруваме во Една, Света, Соборна и Апостолска Црква. Такво е христијанското предание за Црквата, предадено од отците, потврдено на Соборите, чувано во текот на вековите во христијанскиот свет. Ниту еден верник никогаш не се посомневал во исповедањето на овие четири својства на Црквата, чија вистинитост тој ја чувствува со оној инстинкт на вистината, со […]

За вечниот живот – Свети Кирил Ерусалимски

| May 29, 2015

Вистинскиот живот е Отецот, Кој преку Синот и Светиот Дух кај сите ги излева небесните дарови. Преку Неговото човекољубие ни е ветен вечниот живот; не треба да се соменавме во вистинитоста на ова. Не треба да размислуваме за нашата слабост, туку на Божјата семоќ: За Него сѐ е можно! Бидејќи е така, и ние треба […]

Непрестајната молитва, небо – рај, во срцето – Старец Јосиф Спилеот

| January 3, 2015

Твоите усни непрестајно нека ја изговараат молитвата: Господи Исусе Христе, помилуј ме! Твоето дишење нека се приврзе за Името на нашиот Спасител. Кога тоа ќе потрае доволно долго, умот ќе се навикне да го изговара тоа со внатрешното слово. А кога умот ќе се очисти со молитвата, ќе ја спушти во срцето. Ќе дојде до […]

За постот и причестувањето – Патријарх Павле

| December 6, 2014

Какво значење има Светата Причест за духовниот живот на Христијаните, јасно е од зборовите на самиот Господ: „Јас сум живиот Леб кој слезе од небесата. Кој јаде од овој Леб ќе живее вечно… Ако не го јадете Телото на Синот човечки и не ја пиете крвта Негова, нема да имате живот во себе. Кој го […]

МОЛИТВА

| November 22, 2014

Молитва на еромонах Филотеј Григориатски Господи Исусе Христе, чуј го искрениот глас на моето срце, кое вика по Тебе: Верувам дека Ти си (Ти постоиш), но не можам да го почувствувам тоа со целото свое срце. Знам дека Ти ме гледаш и чуваш, Ти како Творец мој ме познаваш многу подобро, отколку што се познава, […]