// Google analytics code

Манастирот Свети Никола Шишевски – Матка

| October 31, 2012

Пристапна беседа на Неговото Преосвештенсвтво Епископот Лешочки г. Јосиф

| October 30, 2012

Ваше Блаженство, богоносни архиереи и пастири на нашата света Македонска Православна Црква, возљубени браќа и сестри во Господа! Со чувство на длабок и свештен трепет, застанувајќи на амвонот, стојам пред лицето на самиот Пастироначалник Христос – нашиот Бог. Со неискажлива благост и богата промисла [1], а со благослов на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски […]

Солза од цветот на Исусовиот венец

| October 21, 2012

Преподобна Пелагија

| October 20, 2012

Покајана грешничка. Родена е како незнабошка во Антиохија. Од Бога имаше голем дар на телесна убавина, а ја употребуваше за погибел на својата душа и на други. Со блуд се имаше збогатено многу. Минувајќи еднаш покрај црквата на Светиот маченик Јулијан, во која проповедаше епископот Нон, таа намина во црквата и ја слушна проповедта за […]

КОН СОВРШЕНСТВОТО, ЧОВЕКОТ ГО ВОДИ ИЛИ МУ ШТЕТИ ОНА ШТО Е ВНАТРЕШНО, А НЕ ОНА ШТО Е НАДВОРЕШНО – Св. Макариј Велики

| October 17, 2012

Кон совршенството, човекот го води или му штети она што е внатрешно, а не она што е надворешно, т.е. или духот на благодатта или духот на лукавството. Ако на некој голем град му ги разурнат ѕидините, го освојат непријателите и го опустошат, тогаш ништо не му вреди тоа што е голем. Зашто покрај големината, тој […]