// Google analytics code

Старец Калиник Исихаст

| August 20, 2012

Се прослави со најголеми подвизи, просвеление и расудување  и имаше многу соподвижници и ученици.  Калиник се смета за голема светилка на исихазмот.  Ги достигна виссините на созерцанието   aи со подвигот на умната молитва беше удостоен со божјо просветление. Монах Ераст Царството Божјо насила се зема и само победниците го добиваат и како што кошутата […]

Молитвите на Св. Јован Кронштатски

| August 16, 2012

Една жена, мајка на 3-4 дечиња, која била потполно здрава (но и жена на виден и истакнат човек), била повторно бремена со уредна бременост. Пристигнало времето за раѓање, но се случило нешто многу лошо. Жената кренала висока телесна температура до 40 степени, што предизвикало дополнителни потешкотии. Меѓутоа, тоа не било најлошото, туку се случило уште […]

Иако ни прати нем човек – од Лавсаикот

| August 15, 2012

Живееше во Мала Азија богато благородно семејство. Тоа беа великодушни, добронаравни и верни луѓе. Синот единец, откако порасна и го заврши своето образование, посака ангелски живот и се одлучи за пустиножителство. Долго трагаше по скитовите на египетската пустина, додека еден ден не сретна еден многу строг Старец. Веднаш благородникот го замоли да го прифати како […]

ШТО ПОДРАЗБИРАМЕ ПОД ПОИМОТ ПРАВОСЛАВИЕ? – Свети Јован Шангајски

| August 8, 2012

Следбениците Христови на драга воља се нарекуваа себе си според името на нивниот возљубен Учител и Господ; а непријателите Христови ги нарекуваа Неговите следбеници Христијани, пренесувајќи ја на нив сета злоба и омраза која ја имаа кон Христа. Но за брзо време се појавија луѓе кои, иако себе си се нарекуваа Христијани, по дух не […]

Совршено послушание – Старец Јосиф Исихаст

| August 6, 2012

Оној што има совршено послушание, неговиот ум има совршена безгрижност. Значи, умот е економ на душата којшто ѝ носи храна, што и да му понудиш… Кога има мир, му го даваш потребното. Умот го симнува тоа во срцето. Најпрво тој самиот се очистува од сите предрасуди што го обземаа во световниот живот. Се избиструва од […]