// Google analytics code

Православниот народ во Грузија ја спречија геј парадата низ Тбилиси

| May 18, 2012

“Христијански активисти предводени од православни свештеници денеска го запреа обидот на геј активистите во Тбилиси да организираат прошетка, напаѓајќи ги учесниците и кршејќи ги нивните транспаренти. Околу 20 лица се придружија во прошетката низ главните улици на престолнината во оваа длабоко религиозна држава на Кавказот, носејќи знамиња со боите на виножитото и транспаренти на кои […]

Пожтрвувана професорка во Кина ги изгубила двете нозе додека спасувала двајца свои ученици

| May 17, 2012

   Инцидентот се случил кога професорката Џанг Лили заедно со неколку ученици преминувале улица и одненадеж кон нив се упатил автобус. Според очевидци, имало паркирани три автобуса на влезот пред училиштето. Третиот автобус го удрил вториот, кој поради ударот започнал да се движи кон                       […]

Славете го Господа, призивајте Го Неговото име – св. Игнатиј Брјнчанонов

| May 14, 2012

Многу полезно за подвижниците на молитвата е во ќелијата да имаат икони на Спасителот и Божјата Мајка, во поголем размер. Од време на време, можно е, при молитвата, обраќање кон иконите, како Господ и Божјата Мајка да се тука присутни. Чувствувањето на присуството Божјо во ќелијата може да стане вообичаено. При такво постојано чувство на […]

Свештеномаченик Иларион (Троицкиј)

| May 10, 2012

Праведникот и рано да умре, ќе биде во мир, оти чесната старост не е во долговечноста, ниту се избројува со бројот на годините. Мудроста – тоа се белите човечки коси, а непорочниот живот – возраст на староста. Откако Му угодил на Бога, праведникот е засакан и, откако живеал меѓу грешниците, Бог го прибрал; грабнат е, […]

Господи, мојата душа е зафатена со Тебе … Старец Силуан

| May 6, 2012

Господи, мојата душа е зафатена со Тебе цел ден и цела ноќ, и Те барам. Твојот Дух ме гони да Те барам и сеќавањето на Тебе го весели мојот ум. Мојата душа Те возљуби и се радува за тоа што Си Ти мој Бог и Господ, и до солзи тагувам по Тебе. Иако во светот […]