// Google analytics code

Како да се стане личност и како да се живее како личносен дух – Старец Софрониј (Сахаров)

| September 6, 2015

По којзнае кој пат Му принесувам благодарност на Господ што ми ја дава радоста да општам со вас. Денес го гледам и во срцето свое го чувствувам присуството на гостите, и принуден сум да ги предупредам дека нашите беседи внатре во манастирот, во овој миг се упатени кон новодојдените. Ми се чини дека веќе доста […]

Нема ли љубов, нема Црква – Св. Јован Кронштатски

| September 5, 2015

Бидејќи веруваме во Црквата, како во заедница на луѓе кои веруваат во Господа,  луѓе кои се соединети во едното Тело – Главата е Христова, и кои се одухотворуваат преку едниот Свет Дух кој ја просветлува Црквата, ние, како делови на Телото на Црквата, мораме да внимаваме и да се љубиме едни со други. Да се […]

Бог не може поинаку да биде виден

| September 2, 2015

  Штом човекот вистински ќе се покае, благодатта веднаш му се приближува и се зголемува придружена од неговата ревност. А опитот, од друга страна, бара повеќегодишен подвиг. Оној, што од Бога ја бара благодатта, мора да трпи тешкотии и искушенија, без разлика на кој начин тие доаѓаат. Ако за време на искушенијата негодува и покаже […]