// Google analytics code

Што(Кој) е вистината? – Игумен Гаврил

| April 10, 2015

Пилат  го праша Спасителот: Што е вистината? Но формулацијата на прашањето треба(ше) да биде следна: Кој е вистината?

Учење за Исусовата молитва – Схи-монах Василиј

| October 2, 2014

  Оние кои мислат дека умносрдечната молитва им доликува само на совршените, оние кои достигнале бестрасност и светост, го ограничуваат своето молење само на надворешното пеење псалми, тропари и канони, не сфаќајќи дека ваквото надворешно молење светите Отци ни го одредиле само како привремено, поради неможноста и недораснатоста на нашиот ум, за преку тоа надворешно […]

ЗА ПРИЧЕСТУВАЊЕТО – КАЛИНИК, Митрополит Пирејски

| June 28, 2013

За темата причестување постои расширена заблуда која воопшто не го отсликува изворното православно доживување. Некои веруваат дека причестувањето е дозволено само два–три пати годишно. Таквото сфаќање е сосема погрешно и далеку од вистината. Тоа го кривотвори изворното православно доживување и сериозно го загрозува православниот духовен живот. Го извртува севкупното православно христијанско учење за светата Евхаристија […]

ТАЈНАТА НА ЦРКВАТА – Наум Митр. Струмички

| June 27, 2013

Црквата е голема и Света Тајна. Тајна, којашто можеме да ја сфатиме само ние што живееме внатре во Неа, и тоа во рамките на она што при тој благодатен живот ни се открива. Во Црквата се делотвори благодатна заедница на Бога, Света Троица, со човекот. На Беспочетниот, Бесмртниот, Непоимливиот, Неизглаголливиот, на Несоздадениот со создаденото. Затоа, […]

Животот, пак, на христијанинот е…

| June 12, 2013

Cпоред какви признаци можеме да го препознаеме во овој свет исполнет со страсти? Каде е денес границата меѓу христијанинот и паганинот, кој познавал само еден закон –  законот на задоволување на своите многубројни потреби; каде минува линијата што ги дели оној што верува во Христа и неверникот-атеист, рамнодушен спрема сето она што е недостапно за […]