// Google analytics code

ХРИСТИЈАНСТВОТО И НАЦИЈАТА

| October 25, 2014

Нема веќе ни Јудејци, ни Елини                    [Македонци или Албанци или Власи итн.], ни роб, ни слободен; нема машки пол, ни женски;                 зошто сите ние сmе едно во Христос Исус.                                                                                                               (Гал. 3, 28)   ХРИСТИЈАНСТВОТО И НАЦИЈАТА Црквата е единствен народ   Архимандрит Рафаил (Карелин)   Какво значење има националноста во христијанството? […]

ИКОНАТА НА СВЕТА ТРОИЦА

| June 22, 2013

Андреј Рубљов, иконограф (сликар на икони), руски монах од XV век, ја насликал Света Троица. Тој не ја измислил сликата на Св. Троица, туку го илустрирал расказот од книгата Битие каде таинствените три ангела го посетуваат Авраама. Ова јавување кај Мамврискиот даб, за кое веќе зборувавме во првата глава, е слика на Св. Троица, праслика […]

Беседа изречена од св. Јован Дамаскин

| March 27, 2013

Бидејќи некои не прекоруваат што се поклонуваме на иконите и ги почитуваме иконите на Спасителот и Владичицата наша, како и иконите на останатите светители и угодници Христови, нека слушнат дека Бог од почетокот го створил човекот по сопствената икона (слика, образ). Поради што, се поклонуваме еден на друг, ако не затоа што сме создадени по […]

Арх. Лазар Витаниски – ШТО СЕ ТОА МИТАРСТВА?

| March 14, 2013

Подетално и повпечатливо кажување за митарствата ни соопштила, на основа на своето видение, преподобна Теодора Цариградска (се слави на 30 декември). Во кратки делови овде го изложуваме овој случај од нејзиното житие.   Раскажување на преподобна Теодора Цариградска за митарствата

Свети Трифун или Свети Валентин?

| February 14, 2013

„Биди мој Валентин“ или „Среќен Валентин“, се најчестите фрази кои во последниве неколку годни се прифатени, ако не и наметнати, од западната, хипереротска и консумеристичка култура. Во следните неколку дена, секој човек во Македонија, но и во светот, ќе биде жртва на розово-црвениот еротски кич кој ќе се пласира преку средствата за масовна комуникација. Од […]