// Google analytics code

ЛЕПРОЗНОТО СУШТИНСКО – БЛАГОДАРАМ – Презвитер Горан Стојчевски

| December 28, 2015

„Господи, Боже, Седржител, единствен Свет, Кој ја примаш благодарствената жртва на оние кои од сè срце Те повикуваат…„ – од Светата Литургија “Се појавуваат луѓе неучени и нè престигнуваат во Царството небесно; а ние со својата мудрост за Него се грижиме без усрдност и бедно се тетеравиме овдека, во овој живот, тонејќи во сквернавењата на […]

Како да Те воспеам Тебе, богатството на славата? – Св. Григориј Палама

| December 27, 2015

…Таа Самата ја образува границата меѓу создаденото и несоздаденото, и никој не може да дојде до Бог освен преку Неа и Посредникот роден од Неа, и ниеден од даровите Божји не може да биде даруван ниту на ангел ниту на човек освен преку Неа. (…) „Бог е среде неа; таа нема да се помести“ (Пс. […]

За сообразувањето на човечката волја со Божјата

| December 20, 2015

Еден знаменит богослов осум години упорно и непрестано Го молел Бога да му открие човек којшто ќе може да му го покаже правиот и вистинит пат кон постигнување на Царството Небесно. Еден ден кога богословот бил обземен од силна желба да најде таков човек, и не можејќи да мисли за било што друго освен да […]

Искачување

| December 14, 2015

Нашиот пат до познанието на Бог не поминува низ книга, туку преку верата во зборот Христов. Оваа вера го низводи нашиот ум во срцето збогатено со пламена љубов кон Христос. Се симнуваме во бездната на океанот, т.е. човековото срце. Ние ја знаеме тешкотијата на ова нурнување: тоа е условено со бремето на страданието. Таму, на […]

За Божествената Литургија – Св. Јован Кронштадски

| December 13, 2015

Драги мои, сега ќе ви говорам за Божествената Литургија. Ако се собере сето светско богатство и ако се положи од едната страна на вагата, а од другата  да се положи Литургијата – ќе натежне онаа страна на вагата каде почива Божествената Литургија. Само што човекот не сфаќа какво богатство поседува се додека таа среќа не […]