// Google analytics code

Иконата на Пресвета Богородица Одигитриа (Патеводителка) – Света Гора

| July 25, 2013

Со векови наназад иконата на Пресвета Богородица Одигитриа (Патеводителка) можеше да се најде на главниот столб во соборната црква во манастирот Ватопед на Света Гора. Во 1730 оваа икона исчезнала од Ватопедн и монасите ја пронашле  на друго место на Света Гора. Тие ја нашле во манастирот Ксенофонт. Мислеле дека некој ја украл и однел […]

Ти сеуште ја носиш…

| July 24, 2013

Двајца монаси враќајки се накај манастирот, стигнале до една река која во моментот нивото на водата било зголемено, а покрај реката стоела некоја млада жена која размислувала како да ја помине реката, но од зголеменото ниво на водата таа се плашела да помине. Монасите си имале дадено завет на чистина, и така младиот монах без […]

Икона: св. Богородица Казанска

| July 21, 2013

Јавување на Казанската икона на Пресвета Богородица  

Икона: Христос Спасител – св. Андреј Рубљов (Русија)

| July 20, 2013

Борба на волци – Поучна приказна

| July 15, 2013

Некогаш многу одамна, еден дедо на својот внук му раскажал една животна вистина. Во душата на секој човек се води битка. Како борба помеѓу два волка. Во душата на секој од нас. Едниот волк претставува зло. Претставува бес, завист, љубомора, жалење, алчност, ароганција, самосожалување, вина, грев, лутина, инфериорност, лага, лажна гордост, егоизам… Другиот волк претставува […]