// Google analytics code

Свештеномаченик Иларион (Троицкиј)

| May 8, 2015

                Праведникот и рано да умре, ќе биде во мир, оти чесната старост не е во долговечноста, ниту се избројува со бројот на годините. Мудроста – тоа се белите човечки коси, а непорочниот живот – возраст на староста. Откако Му угодил на Бога, праведникот е засакан и, откако живеал меѓу грешниците, Бог го прибрал; грабнат […]

Свети Димитриј Солунски – Житие

| November 8, 2014

Свети Димитриј Солунски бил христијански маченик зживеел во Солун во почетокот на 4. век.  Неговиот ден се празнува на 8. ноември (26 октомври по стариот календар). Овој славен и чудотворен светител се родил во градот Солун од благородни и благочестиви родители. Измолен од Бога од бездетни родители Димитриј беше син единец, заради што беше воспитан […]

Откривањето на Моштите на Свети Серафим Саровски во 1903

| July 31, 2013

На 19 Јули 1903 година, за време на откривањето на моштите на Свети Серафим Саровски, присуствуваа голем број од свештенството заедно со илјадници верници, меѓу кои и член на кралското семејство, светиот цар Николај II, кој бил и еден од носителите на моштите во поворката.

Новојавено чудо на Света Марина над Андреј Василиу од Кипар

| July 31, 2013

Во октомври 2000 година, семејството Василиу од Лимасол на Кипар, се случи следното чудо. Во Грција тие упатија барање преку телевизијата со цел да се најде донатор за нивното младо момче Андреј, кој страдаше од леукемија. Се најде донаторот и родителите почна подготовки за нивното патување во Хјустон, Тексас во САД, каде што требаше да […]

Замироточи слика на Старец Јустин Парву

| July 28, 2013

Во Четвртокот на 25 јули, околу 23:00, на часот на четириесеттиот ден од упокојувањето на старецот Јустин, тој ги утеши своите духовни чеда со чудо во внатрешноста на клетката во која тој ги помина последните три години од својот живот и каде што тој се упокои.