// Google analytics code

Еклисиолошкото учење на Свети Нектариј Егински еп. Пентаполски

| November 23, 2012

Св. Нектариј Егински освен тоа што го знаеме како голем молитвеник, проповедник и страдалник за Црквата тој зад себе оставил голем број пишани богословски дела. Неговиот богат опус ѓи опфаќа скоро сите области од Православната Теологија. Ние овде ќе се обидеме да дадеме осврт на неговата Елисиологија. Еклисиологијата  ( учење за црквата ) Свети Нектариј ја […]

ЦЕЛТА НА ХРИСТИЈАНСКИОТ ЖИВОТ – Св.Серафим Саровски

| June 25, 2012

Молитвата, постот, бдението и сите други христијански дела се добри сами по себе, но во нив не се состои целта на нашиот христијански живот. Тие служат како неопходни средства за постигнување на таа цел. Вистинската цел на нашиот христијански живот се состои во стекнување на Светиот Дух Божји.

Соборност (Католичност) на Црквата – Протојереј Георгиј Флоровски

| June 4, 2012

Внатрешното својство на соборноста  Соборноста на Црквата не е количински, ниту,пак,  географски поим.Соборноста, воопшто не зависи од распространетоста на верните ширум светот. Вселенизмот (икуменизмот) на Црквата е последица или пројава, но не е причина и основа за соборноста. Распространетоста по целиот свет или вселенизмот на Црквата е само надворешен знак, кој, притоа, воопшто не е […]