// Google analytics code
 • Јас сум лозата, а вие прачките; и кој е во Мене, и Јас во него, тој ќе даде многу плод; оти без мене не можете да правите ништо. Како што ме возљуби Отецот, и Јас ве возљубив вас. Бидете во Мојата љубов! Ако ги запазите Моите заповеди, ше останете во љубовта Моја. како што Јас ги запазив заповедите на Мојот Отец и останувам во љубовта Негова. Ова ви го реков, за да остане радоста Моја во вас, и радоста ваша да биде полна. Ова е Моја заповед, да се љубите еден со друг, како што ве возљубив Јас. Никој нема поголема љубов од оваа: даја положи душата своја за своие пријатели.
 • November 2018
  S M T W T F S
  « Nov    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  

  Словото – Св. Григориј Богослов

  Posted By on September 2, 2016

  grigorijbogoslov04102011Несомнено, силниот дожд не е пополезен од слабиот – првиот е пороен, ја носи земјата и во секој однос е штетен за земјата: вториот врне тивко, проникнува длабоко, ја натопува нивата, принесува полза на ораницата, го храни класјето на време, кога зрее плодот. Така и многусловната реч, не е пополезна од мудрото слово: можеби, доставувајќи некакво задоволство, тоа одлетува и исчезнува заедно со трептењето на воздухот, не произведувајќи ништо друго, освен воодушевеност од красноречие за оние, кои се пленат само од слухот; а мудрото слово проникнува во умот, заседнува во срцето, ги исполнува со дух слушателите, го преживува своето раѓање, и со малку зборови, извршува многу нешто. Првата мудрост е живот добродетелен и пофален, живот очистен или очистување за пречистиот и пресветол Бог, Кој од нас сака една жртва: да се очистиме со дух и тело – жртва, што Светото Писмо ја нарекува „смирен дух“ (Псал. 50, 17); „жртва благородна“ (Псал. 49, 23); „нова твар“ (Гал. 6, 15); „новиот човек“(Ефес. 4, 24); и на тоа подобно. Првата мудрост е – да ја презираш онаа мудрост, што се состои во едни зборови и пресврти на речта, и во излишни и измамливи говорни спротивности. За мене е подобро да кажам во црквата пет разбирливи зборови (1. Кор. 14,19) отколку илјада само на јазик, кои прилегаат на непознат звук од труба, што не го возбудува мојот воин кон духовна одбрана. (more…)

  Кратко житие на Старец Јосиф Исихаст – Игумен Гаврил

  Posted By on August 30, 2016

  DSCN7797-Copy-copyМонаштвото познава неколкумина преподобни личности, монаси, кои во свое време оставиле длабок печат во историјата на  Православната Црква. Еден од тие духовни вождови на монаштвото, е и преподобниот старец Јосиф Исихаст од Света Гора. Тој е препородителот и патеводителот на денешното монаштво на Света Гора во Грција, во Америка, а ќе се осмелам да кажам и во Македонија и на Балканот, па и овде во Австралија. Со своето мало монашко братство кое го сочинувале Старец Ефрем Филотејски, старец Харалампиј Дионисијатски, Старец Јосиф Ватопедски, Старец Арсениј Спилеот Исихаст, а негов ученик е и Старец Ефрем Катунакиотски, тој, старецот Јосиф Исихаст, го подига духовниот живот во манастирите на Света Гора: Филотеј, Дионисијат, Ватопед, Каракалу, Ксиропотаму, Костамониту, како и во многуте нивни метоси, а нивното духовно искуство има влијанија и во сите други манастири, скитови и ќелии на Света Гора и надвор од неа. Денес неговите посредни и непосредни ученици, по Божја промисла , Бог ги распространил насекаде во светот и неговите духовни четива се преведени на многу светски јазици. (more…)

  Ќерко моја, имаш голема предодреденост – Св. Григориј Богослов

  Posted By on August 25, 2016

  il_570xN.285326460Свети Григориј Богослов го испратил ова писмо до една своја духовна ќерка, Олимпијада, како подарок за нејзиниот штотуку склучен брак. Ова послание има длабоко богословие и психологија. Најмногу од сè, дава скапоцени совети за успешен брак.

  „Ќерко моја, за венчанието твое, јас Григориј, како духовен твој отец, ти го дарувам моево творение. Најдобра од сè е навистина таа, како поука од татко за рожбата. Слушај ме, значи, Олимпијадо моја:

  Знам дека сакаш да си вистинска христијанка. Една вистинска христијанка треба не само да биде, но и да биде со такво надворешно поведение. Затоа, те молам да внимаваш на твојата надворешна појава. Да бидеш едноставна (…) Тешките и многуцени фустани нека ги носат оние кои не сакаат возвишен живот, кои не знаат што значи тоа духовен зрак. Но, ти си постави големи и високи цели во својот живот. И овие цели го сакаат од тебе целосното твое внимание.  (more…)

  „Човештвото не може без вера во Христа“ – Архимандрит Партениј, игумен на Бигорскиот манастир

  Posted By on August 25, 2016

  14xЧувме денес, мили мои, од Светото Евангелие (Матеј 14,22-34) како морето по кое пловеле Апостолите Христови, зафатено од силна бура, страшно се разбранувало. А Господ Исус Христос, после чудото што го беше направил со петте леба и двете риби, наситувајќи повеќе од пет илјади души, се искачил на планина за да се помоли насамо. Потоа, им пристапил на Своите ученици, одејќи по водата како по суво и ги успокоил: Не бојте се! Јас сум, не плашете се! Апостолот Петар, пак, секогаш исполнет со ревност и љубов кон Господа, запрепастен од чудото како Господ оди по водата, посакал и тој да тргне по неа, велејќи Му на Христа: Господи, ако си Ти, позволи да дојдам при Тебе во водата! Господ му одговорил да дојде. И тргнал Петар по водата, но во оној миг кога ги одвратил своите очи од Христа и се загледал кон големите бранови што надоаѓале, се уплашил многу и почнал да потонува. Тогаш очајнички извикал: Господи, спаси ме! Спасителот веднаш ја испружил Својата рака и го подигнал, притоа благо укорувајќи го: Маловернику, зошто се посомнева? (more…)

  Како и ние што им простуваме…

  Posted By on August 25, 2016

  confessionАва Силуан беше еден од оние Старци околу кои се собираше многу народ, како монаси, така и обични мирјани. Бескрајната љубов што ја покажуваше кон сите, но и неговото длабоко теолошко знаење, го направија исклучителен. Ако некој би се нашол во негова близина, не би сакал ништо друго, туку само да го слуша. За сите проблеми и тешкотии имаше да каже утешен збор и да даде совет.

  Многу луѓе доаѓаа само за да ги слушнат неговите благословени слова, но не биле малкумина и оние кои често доаѓаа кај Отецот за да се исповедаат и да побараат помош во духовната борба.

  Еден од тие беше и Георгиј, благочестив домаќин, кој го обработуваше својот имот на Исток. Често одеше кај Старецот, а тој го советуваше за сè што го интересираше. (more…)