// Google analytics code

Опширно житие на Преподобен Гаврил епископ Велички – Светогорец

| January 12, 2021

Епископот Велички Гаврил е роден на 1926 год. Во Штип од Православни родители Методиј (подоцна со монашко име Кирил) и Горица Парнаџиеви. Основно образование, а потоа и гимназија завршил во родниот град. Уште како млад се карактеризирал со посебна кротост и послушност. Во учењето бил остроумен и со посебен наследен талент во ликовната уметност која […]