// Google analytics code

Новојавено чудо на Света Марина над Андреј Василиу од Кипар

Во октомври 2000 година, семејството Василиу од Лимасол на Кипар, се случи следното чудо.

Во Грција тие упатија барање преку телевизијата со цел да се најде донатор за нивното младо момче Андреј, кој страдаше од леукемија. Се најде донаторот и родителите почна подготовки за нивното патување во Хјустон, Тексас во САД, каде што требаше да се изврши трансплантација на коскената срж. Во меѓувреме, тие исто така се молеа на Господ Исус Христос да го спаси нивното момче.

Пред да заминат за САД, родителите слушнале за чудата Света Марина и тие се јавиле во манастирот на Света Марина, кој се наоѓа на островот Андрос во Грција, за благослов. Старецот на манастирот, архимандритот отец.Кипријан, ветил дека тој ќе се моли на Св Марина. Тој, исто така, им посака на родителите за Света Марина да биде со Андреј во операционата сала, да му помогне. Со благослов Старец Кипријан и со силна верба дека Света Марина ќе им помогне навистина, семејството Василиу заминало во САД

По потребните пред-операциони испитувања на кои Андреј мораше да биде подложат, бил однесен во операционата сала. Кратко време пред операцијата требаше да започне, дошла една жена да го види хирургот кој ќе ја изврши операцијата врз Андреа. Таа се преставила дека е доктор на Андреј и побарала да и биде дозволено да го набљудуваат работењето. Во разговорот што со главниот доктор се покажало дека оваа жената навистина е лекар. Сепак, хирургот и рекол дека на “надворешните” доктори не им е дозволено да бидат присутни во операционата сала и дека во неговиото медицинско осигурување пишува дека на такви деликатни операции да нема друг доктор, освен оние во тимот . Упорноста на жената сепак, го убеден хирургот да и овозможи да биде во операционата сала. Но пред тоа, тој ја замоли да ги напише податоците за себе на администратвното биро. По тоа непознатиот лекар влезе во операционата сала со хирургот. За време на операцијата, таа му даде неколку упатства во врска со напредокот на операцијата. Операцијата помина добро и на крајот хирургот и се заблагодари на жената и заминал од операционата сала.

Родители на Анреј веднаш отишле да се распрашат за исходот на операцијата и хирургот одговори дека се било многу добро, додавајќи дека тој не може да разбере зошто тие го донесоа Андреа кај него кога тие имале толку добар лекар. Родителите биле изненадени и одговориле дека тие не донеле никаков лекар со нив. Хирургот инсистираше, сепак. Тој, исто така, им рече дека кога тој излезе од операционата сала таа останал малку подолго со остатокот од оперативниот тим и затоа, најверојатно сè уште е некаде близу наоколу. Барувањето, сепак, се покажа бесплодно, бидејќи “жената лекар” не можеа да ја најдат. Двојката Василиу потоа заклучи дека тоа мора да биде лекар од Грција и Кипар кои решиле да патуваат во САД и да придонесат во деликатната операција. Тие изразија желба да дознаат која е таа беше, за да и се заблагодарат, и по препорака на хирург тие потоа отиде во администрационото биро да прашаат за неа.

Беше крајно изненадување кога тие прочитале дека непознатата жена се потпишала со името “Марина од Андрос”. Солзи на благодарност и радост ги исполнија нивните очи како што Старецот од манастирот им рече дека ќе се моли света Марина да биде со Андреј во операционата сала и да му помогне. Родители на Андреј ја споделија со медиумите нивната радост и за успешното закрепнување на здравјето на Андреј и за чудото што им се случи. Семејството Василиу се завети дека целото семејство ќе биде присутно во манастирот на денот на празникот на светата.

Чуда направени од Светите никогаш не престанале да се случуваат во Православната Црква.

Преку овие чуда, нашиот Господ Исус Христос да ни помогне да ја изградиме нашата вера во Единиот Бог Света Троица.

Извор: Mystagogy


About The Author